Nieuwsbrief maart 2020

Longwormvaccinatie: beschermd de wei in!

Ieder jaar kunt u in de vakbladen weer lezen over uitbraken met longworm bij weidende runderen. Met het toenemende aantal dieren die weer geweid worden, is longworm preventie actueler dan ooit tevoren. In de wei komen runderen praktisch allemaal in contact met besmettelijke longworm larven. Zowel jongvee als melkkoeien lopen risico op longworm infecties als ze voor het eerst naar buiten gaan. Natuurlijk kunnen besmette dieren met een ontwormingsmiddel behandeld worden. Echter, longschade door deze infecties zijn van blijvende aard en kunnen bij volwassen dieren ook een productiedaling geven.

De preventieve aanpak van longworminfecties bestaat uit verschillende maatregelen waarvan vaccinatie en weidemanagement de belangrijkste zijn. Door vaccinatie met Bovilis® Longworm bouwen uw kalveren zelf op een natuurlijke manier weerstand op tegen longworminfecties.

Bij normaal weidegebruik zijn de dieren na vaccinatie levenslang beschermd tegen de gevolgen van longworminfecties. Maar wees op tijd.  Start de vaccinatie minimaal 6 weken voordat het jongvee naar buiten gaat.

De spelregels die bij de vaccinatie gelden zijn:

  • Alleen gezonde dieren vaccineren;
  • De kalveren / vaarzen mogen nog niet eerder buiten zijn geweest;
  • Ze moeten minimaal 6 weken oud zijn;
  • 2x vaccineren met 4 weken tussentijd;
  • Na de tweede vaccinatie moeten de kalveren nog twee weken binnen blijven.
  • Gevaccineerde dieren kunnen beter op een besmette weide lopen dan op etgroen, hierdoor wordt de weerstand nog beter.

Om het vaccineren vlot te laten verlopen, vragen wij u ons tijdig door te geven hoeveel kalveren er gevaccineerd gaan worden. U kunt ook ons raadplegen voor een vaccinatie advies, specifiek voor uw bedrijf.

Graag komt ons team van dierenartsen in actie en komen we de dieren voor u enten in de aanloop van het weideseizoen.

Even voorstellen

Mijn naam is Henrik de Pater, geboren en getogen in Lexmond. Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf/schapenbedrijf, het boerenleven is mij dan ook met de paplepel ingegoten. In 2015 ben ik afgestudeerd als landbouwhuisdierenarts. Na de studie ben ik werkzaam geweest bij een dierenartsenpraktijk in Groningen en in Friesland. Na 5 jaar in het noorden is het tijd om terug te gaan naar het mooie gebied waar ik ben opgegroeid! In mijn vrije tijd ben ik graag buiten bezig in de tuin of met klussen. Ik kijk ernaar uit om u vanaf 1 april te leren kennen en aan de slag te gaan.

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.