Nieuwsbrief augustus 2019

Nieuwe Facebook pagina Dierenzorggroep Lek & Linge

Dierenzorggroep Lek en Linge zal de komende maanden steeds meer gaan werken met social media. Na de vernieuwing van onze website en het terug opstarten van deze nieuwsbrief  kunt u ons sinds kort ook terug vinden op Facebook. Hier zullen wij flits nieuws, updates, interessante gevallen en foto's van ons dagelijks werk met u delen. Heeft u nog mooie foto's of leuke verhalen? U kunt deze doorsturen naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.

Jullie kunnen ons helpen, wij zoeken nog volgers en likes! De 50ste en 100ste "Like" verdient een dikke pluim en een mooi cadeau!

Volg ons op Facebook

Vliegen Alert!

De vliegen en knutten varen wel bij de warme en windstille dagen. Naast onrust onder de koeien en melkstellen die afgetrapt worden, kunnen de insecten ook verschillende ziekten overbrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blauwtong, pink-eye en uierontsteking. Ook myasis (maden) is altijd een gevreesde aandoening in de zomermaanden.

Preventie (85% van de totale bestrijding):

Vliegen vermenigvuldigen zich razendsnel als de temperatuur boven de 12 graden komt. Om een vliegenplaag te voorkomen, dient men al in het vroege voorjaar te starten met preventieve maatregelen. Met name het wegnemen van voedingsbronnen en voorkeursplaatsen waar vliegen hun eieren leggen. Denk hierbij aan algehele bedrijfshygiëne (voerresten / melk emmers van de kalveren etc.), maar ook het bestrijden van maden in de korst van de mestkelder, de mesthoop en de strohokken. Het bestrijden van de maden kan door:

  • De put mixen
  • Chemisch: door middel van een strooi- of gietmiddel
  • Biologisch: door middel van roofvliegen en sluipwespen

De resterende 15%:

Van het voorkomen van overlast bestaat uit het bestrijden van volwassen vliegen. Denk hierbij aan:

  • Ventilatie: Luchtsnelheid creëren in de stal. Middels ventilatoren slaat u twee vliegen in één klap omdat luchtsnelheid ook verkoeling geeft. Vergeet hierbij de melkput niet.
  • Chemisch: door middel van oorflappen of pour-on middelen
  • Vliegen vangen: middels vangzakken, plakstrips, elektrische lampen

Elk van de preventieve en bestrijdende maatregelen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het combineren van optimale hygiëne, larvenbestrijding en vliegenbestrijding geeft het beste resultaat. Een stal zonder vliegen is een illusie, maar het beperken van de overlast voor mens en dier is een haalbaar streven! Voor meer informatie over de middelen die wij op de plank hebben staan, kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Pink Eye

De laatste weken zien we een duidelijke toename in het aantal gevallen van Pink Eye. Pink Eye, ook wel bekend als ‘houw’, is eigenlijk geen ziekte maar een symptoom dat veroorzaakt worden door verschillende kiemen. Naast direct en indirect contact, met onder andere koeborstels, kan deze vaak besmettelijke aandoening zich ook gemakkelijk en snel verspreiden door vliegen.

De aandoening zorgt voor een ontsteking aan het oog en zorgt voor een, vaak tijdelijke, blindheid aan één of beide ogen. Het ontstekingsproces kan veel pijn veroorzaken en is te herkennen aan het knijpen met de ogen, veelvuldig knipperen en/of tranenvloei.

Behandeling van aangedane dieren is mogelijk middels een antibioticum houdende oogzalf en/of het toedienen van een antibioticum in de nek. Uiteraard is in het kader van de ontsteking en pijnlijkheid een ontstekingsremmend/pijnstillend middel sterk aan te raden. Dieren met veel pijn of die blind zijn aan beide ogen kunnen het beste op stal gezet worden in verband met overgevoeligheid voor licht en het risico om in de sloot te belanden.

Preventief is het belangrijk om een goede bestrijding van de vliegen te organiseren. Ook het separeren van zieke dieren is wenselijk om de verspreiding te minimaliseren.

Situatie Blauwtong Virus in Nederland

In 2006 en 2007 werd Blauwtong (serotype 8) voor het eerst gezien in Nederland. Dit voorjaar zagen we in Frankrijk en een aantal deelstaten in Duitsland opnieuw een opmars van BTV8. Tot op heden (juli 2019) is er nog geen Blauwtong geconstateerd in Nederland.

Blauwtong wordt verspreid door knutten. Aangetaste dieren worden ernstig ziek en ontwikkelen hoge koorts, ontstekingen van mond- of neusslijmvlies en klauwranden met veel pijn en kreupelheid. De blauwverkleuring van de tong, ten gevolge van een zuurstoftekort, wordt zelden gezien. Aangezien blauwtong door een virusinfectie wordt veroorzaakt, bestaat er geen therapie voor.  Er kan wel preventief opgetreden worden:

  • Knuttenbestrijding: de Culicoïdes- muggen zijn met name actief rond zonsop- en - ondergang. Door dieren op deze momenten op te stallen wordt het risico op steken kleiner. Het is daarnaast van belang om aan goede vliegenbestrijding te doen op- en om de dieren.
  • Vaccinatie: evenals in 2008 kan er gevaccineerd worden tegen BTV8. Er is een goedgekeurd vaccin in Nederland beperkt beschikbaar. Voor overleg kunt u te allen tijde contact opnemen met de praktijk, tel. 0183 - 582 939.
Lees meer over BTV

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.