Symptomen en diagnose stellen
Gezien blauwtong helaas in veel koppels wordt aangetoond, geven we een kleine update.
Meest voorkomende symptomen:
- Koorts
- Kreupel/stijf lopen
- Melkdaling
- Neusvloei en afwijkende neusspiegel
- Speekselen & schuim op de bek
- Benauwde dieren (long-oedeem)
- Cornea oedeem (witte waas over de ogen)
- Vroeggeboorte en verwerpen
De diagnose kan vaak al klinisch vastgesteld worden a.d.h.v. van de symptomen. Daarnaast kunnen wij eventueel een bloedmonster nemen ter bevestiging. De kosten van het bloedonderzoek worden voor u betaald door de overheid.
Mogelijke ondersteunende behandeling
Omdat blauwtong wordt veroorzaakt door een virus werken antibiotica niet. Enkel wanneer er sprake is van secundaire bacteriële infecties kan antibiotica een toegevoegde waarde hebben. Wat kunt u wel doen?
- Pijnstiller: in de vorm van ketofen (bij koeien met blauwtong is dit middel het meest koortsremmend en pijnstillend bij poot problemen)
- Eén tot drie dagen corticosteroïden in de vorm van Alfadexx. Let op! NIET bij drachtige dieren inzetten.
- Off-feed/Restore: wanneer de dieren slecht eten en/of drinken.
Enten tegen cryptosporidium
Heeft uw kalf diarree, dan kunnen wij met behulp van een sneltest direct de mest onderzoeken op aanwezigheid van E.coli, Rotavirus, Coronavirus, Cryptosporidium en Giardia. Zo kan er direct een passende behandeling ingesteld worden.
Cryptosporidiose is een veel voorkomende vorm van kalverdiarree bij jonge kalveren (naast E.coli, Rota en Corona virus) Het wordt veroorzaakt door de cryptosporidium parvum parasiet. Deze parasiet tast de darmen aan waardoor kalveren aan de diarree raken. Daarnaast geeft het ernstige verzuring van het verteringssysteem van het kalf.
Heeft u als bedrijf vaker last van cryptosporidium op uw bedrijf, dan kunt u onder andere de volgende preventieve maatregelen nemen:
- Kalver igo's en afkalf hok schoon maken met Keno-cox.
- all-in all-out systeem hanteren.
- Voorkom andere veroorzakers van diarree zoals E.coli, rota- en coronavirus. Deze beschadigen de darm, waardoor de crypto makkelijker vrij baan krijgt.
- Rotavec vaccinatie bij de droge koeien
- Kalf snel weg halen uit het afkalfhok
- Voldoende en goede kwaliteit biest verstrekken binnen de eerste 6 uur.
- Halagon inzetten ter preventie, in combinatie met het aanpassen van het management (biest en hygiëne).
Mochten deze preventieve maatregelen niet voldoende helpen is er sinds kort ook een vaccinatie beschikbaar. Bovilis Cryptium.
Droge koeien moeten twee keer (met 4-5 weken tussentijd)gevaccineerd worden in de periode van 12 tot 3 weken voor afkalven. Het jaar erna volstaat één enkele enting. Het middel zorgt voor een betere passieve immuniteit – via de biest gekregen antistoffen – bij pasgeboren kalveren en vermindert daarmee diarree door de parasiet. Het vaccin mag gelijk met rotavec gegeven worden maar moet het eerste jaar en bij instromende dieren dus wel 2 keer toegediend worden.
Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen om kalverdiarree op uw bedrijf beter onder controle te krijgen? Neem dan contact op met de praktijk of spreek een dierenarts aan op het erf!
Tijdelijk bijspringen van Arie-Dirk Trappenburg
Arie-Dirk Trappenburg komt tijdelijk ons team versterken. Veel van jullie zullen hem nog kennen als oud collega.
Medicatie, wat is er anders?
Kexxtone is tot nader order uit de handel genomen en dus niet leverbaar. Er is geen volledige vervangend product beschikbaar. We hebben wel een product gezocht wat ondersteunend werkt bij de opstart van koeien. De YMPC Vitall bolus bevordert de eetlust en de melkproductie, ook voorziet het de koe van extra calcium. Wilt u meer informatie over deze bolus neem dan contact op met uw dierenarts of de praktijk.
Dophamec gaat vervangen worden voor Noromectin (dosering blijft 1ml per 10kg pour-on).