Nieuwsbrief december 2022

Save the date: Boerenavond

Dinsdag 10 januari organiseren we weer een informatieve avond voor onze melkveehouders. We hebben twee sprekers uitgenodigd om hun kennis te delen en vragen te beantwoorden over twee interessante onderwerpen.

Emmy Jansen van Nimrod (leverancier van de SELEKT producten) komt vertellen over drenchen en waarom dit levensreddend kan zijn voor koeien.Daarna neemt Otlis Sampimon (uiergezondheidsexpert van Zoetis) het woord om de laatste kennis over uierontsteking door omgevingsgebonden kiemen en de invloed van de seizoenen hierop met u delen.

Uiteraard zal de avond afgesloten worden met een drankje om het nieuwe jaar goed te beginnen.

Dinsdagavond 10 Januari 2023

Elanco droogstandscheck & coccidiose onderzoek

Elanco biedt in samenwerking met de Gezondheidsdienst Deventer het gehele jaar 2023 korting aan op de droogstandscheck en het onderzoek op coccidiose bij kalveren.

Met de droogstandscheck wordt bloed van droogstaande koeien onderzocht op NEFA’s, BHBZ, ureum, magnesium en haptoglobine. Deze bloedwaarden geven inzicht in de energievoorziening, eiwitvoorziening, magnesiumvoorziening en ontsteking/vervetting van uw droge koeien. De uitslag vertelt u iets over uw droogstandsmanagement op koppelniveau. Test minimaal 4, maar liefst 6 droogstaande koeien in de periode van 21 tot 2 dagen voor afkalven.

Elanco betaalt 50% van de labkosten; de veehouder betaalt de andere helft. Bij het onderzoek op coccidiose wordt mest onderzocht van kalveren met diarreeklachten tussen 1 en 3 maanden leeftijd. Er wordt gekeken naar typen Eimeria (de parasiet die coccidiose veroorzaakt), of deze ziekmakend kunnen zijn en in welke verhouding deze voorkomen. Daarnaast wordt de mest ook onderzocht op Giardia (een andere parasiet die klachten in dezelfde leeftijdscategorie). Ook hier betaalt Elanco 50% van de labkosten; de veehouder betaalt de andere helft.

Mocht u geïnteresseerd zijn om een van deze onderzoeken te laten uitvoeren op uw bedrijf, kunt u altijd contact opnemen met een van de dierenartsen of de praktijk.

Medicatie: wat is er anders?

Op dit moment kan het zijn dat u Estrumate ontvangt in plaats van Dinolytic, dit wegens leveringsproblemen. De dosering van het alternatief is 2ml per dier in plaats van 5ml zoals u gewend bent. Verder zet u het middel in zoals gebruikelijk.

Nieuwjaarswens

Floor, Henrik, Hilde, Lianne, Mariëlle, Marijke, Michelle en Michiel wensen jullie fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar. De allerbeste wensen voor 2023!

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.