Nieuwsbrief januari 2020

Luchtwegklachten jongvee

Door het vochtige weer van de afgelopen weken zien wij een duidelijke toename van longklachten bij de kalveren. Luchtwegklachten kunnen groeivertraging en blijvende schade aan de longen geven. Wanneer is het verstandig te gaan behandelen met een antibioticum?

  • Indien een kalf met luchtwegklachten nog goed komt vreten en het dier geen koorts heeft (T 38.0 – 39.0 ⁰C) kunt u volstaan met enkel een ontstekingsremmer
  • Bij een ziek en traag dier zult u doorgaans ook koorts ( T > 39.0 ⁰C) vinden en is het verstandig om naast een ontstekingsremmer ook een antibioticum in te zetten

Schade door luchtwegklachten kunt u o.a. voorkomen door goed biestmanagement, goede ventilatie (voorkomen van tocht en om zoveel mogelijk vocht en irriterende stoffen zoals ammoniak af te voeren) en goed instrooien. Daarnaast helpt het om de ruggen te scheren van zwetende kalveren zodat ze geen kou vatten.
De oorzaak van luchtwegklachten is bijna altijd pinkengriep, een virusinfectie die daarna verergerd kan worden door bacteriën. U kunt ervoor kiezen om (tijdelijk) te vaccineren ter preventie en om bijkomende schade te beperken. We hebben verschillende vaccins die de kalveren kunnen beschermen. De vaccins verschillen in hun toepassingsgebied (geschikt voor verschillende kiemen en leeftijden): eventueel kan met een longspoeling of neusswab vastgesteld worden welke kiemen er op uw bedrijf een rol spelen, om zo het meest passende vaccin te kiezen.

Voor vragen en verdere informatie kunt u per e-mail of telefonisch contact met ons opnemen, of vraag het de dierenarts op het erf!

Afscheid Lisette Smeele

Lisette Smeele heeft na drie jaar bij de Dierenzorggroep en in totaal zes jaar als praktiserend rundveedierenarts te hebben gewerkt besloten om uit de praktijk te stappen. Ze zal vanaf maart niet meer werkzaam zijn in Hoornaar en zal zonder laarzen en zonder stethoscoop een andere uitdaging aangaan in de Nederlandse veehouderij. Lisette zal worden vervangen door dierenarts Henrik de Pater. Hij is afkomstig uit onze streek en voor sommige van u zeker een bekend gezicht. In een volgende nieuwsbrief stellen we hem graag uitgebreider aan u voor.

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.