Nieuwsbrief Juli 2022

Pinkengriep

Pinkengriep is een luchtwegaandoening bij kalveren die wordt veroorzaakt door onder andere het BRS virus. Pinkengriep geeft voornamelijk problemen bij dieren in hun eerste levensjaar. Vaak gaat de griep dan in één keer door het hele koppel jongvee. De weerstand van de kalveren bepaalt de mate van verschijnselen.

U kunt ervoor kiezen om te vaccineren ter preventie en om bijkomende schade te beperken. Een dier dat eenmaal longschade heeft, behoudt dit voor de rest van het leven. We hebben verschillende vaccins die de kalveren kunnen beschermen. De vaccins verschillen in hun toepassingsgebied (geschikt voor verschillende kiemen en leeftijden): met een longspoeling of neusswab kan vastgesteld worden welke kiemen er op uw bedrijf een rol spelen. Zo kunnen we het meest passende vaccin kiezen.

Naast vaccinatie zijn er andere factoren die het risico op pinkengriep bepalen:

  • Biestvoorziening van kalveren is zeer bepalend voor de mate van weerstand van een kalf gedurende de eerste levensmaanden.
  • Conditie van het jongvee. Deze kan verslechteren door bijvoorbeeld worminfecties, mineralentekort.
  • Ventilatie in de stal bij het jongvee. Te weinig frisse lucht of tocht verhogen de kans op infectie.
  • Huisvesting: Jongvee onder hetzelfde dak met ouder (jong)vee.

Heeft u een individueel ziek kalf met luchtwegklachten, wanneer is het dan verstandig om te gaan behandelen met een antibiotica?

Indien een kalf met luchtwegklachten nog wel goed eet en het dier geen koorts heeft (T 38.0 - 39.0 °C) kunt u volstaan met enkel een ontstekingsremmer (Novem).

  • Bij een ziek en traag dier zult u doorgaans ook koorts (T>39 °C) vinden en is het verstandig om naast een ontstekingsremmer ook een antibioticum in te zetten.
  • Heeft u nog vragen over de longgezondheid bij u jongvee neem dan contact op met u dierenarts.

Bezorgdienst op vrijdag

Op vrijdagen worden de medicijnen aan huis geleverd in ons hele praktijkgebied. Wel willen wij u er nogmaals op attenderen dat de medicijnen donderdag voor 17:00 uur besteld moeten worden om deze zeker bij u thuis te krijgen.

Verder kunt u de hele week medicijnen bestellen. Deze kunt u komen afhalen op de praktijk of in het kastje van Leerdam.

Grijpt u tijdens diensturen onverhoopt mis wat betreft uw medicijnvoorraad? Ook dan helpen wij u graag door de medicijnen voor u klaar te zetten. Wel worden er kosten in rekening gebracht voor de medicijnen die tijdens diensturen besteld worden.

Prijsstijging

Per 1 juli hebben onze leveranciers de prijzen van een aantal van hun producten verhoogd vanwege de ongekend hoge inflatie, die de laatste maanden heerst. De gemiddelde stijging betreft 4 tot 5%, maar loopt soms op tot 10%. Wij hebben besloten om die stijgingen door te berekenen met een standaardpercentage van 4% voor alle betreffende producten. Onze andere kosten, zoals visite- en uurtarieven, blijven gelijk, ondanks dat ook voor ons veel kosten, waaronder die voor brandstof, zijn gestegen. Wij begrijpen dat deze tussentijdse prijsverhoging geen prettige boodschap is, maar hopen op uw begrip.

Fokveedag in Hoornaar, komt u ook?

SAVE THE DATE : 17 September 2022!

De 108ste editie van de fokveedag wordt dit jaar in september gehouden. Het jaarlijkse boerenlandfeest waar we ons elke keer weer kostelijk vermaken en we enthousiast met onze veehouders meekijken tijdens de keuringen. Traditiegetrouw kunt u ons weer vinden op onze vaste stek met uitzicht op de keuringsringen. Ideaal om gezellig met de familie langs te komen voor koffie met cake, een frisje, een goede borrel of gewoon voor een praatje. Wij als team kijken er in ieder geval naar uit om jullie weer te zien!

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.