Nieuwsbrief April 2024

Onderhoud drenchpomp

De ondershoudsdag voor SELEKT-drenchpompen is weer geweest. Alle klanten met een SELEKT-pomp hebben deze kunnen inleveren voor een onderhoudsbeurt. Controle, smeren en kleine reparaties zijn kosteloos uitgevoerd door Nimrod Nederland, de leverancier van de pompen en drenchpoeders. Zoals u op de foto kunt zien, was het geen overbodige luxe en heeft Emmy veel onderdelen weer keurig vernieuwd. Er kan weer volle bak gedrencht worden waar nodig!

Drencht u uw koe al?

De toegevoegde waarde van het drenchen van koeien heeft zich de afgelopen jaren duidelijk bewezen. Onze dierenartsen drenchen uiteraard wekelijks zieke dieren, maar ook steeds meer veehouders kiezen ervoor om zelf een drenchpomp aan te schaffen.
Drenchen is een methode om koeien oraal van een flinke hoeveelheid vocht (gemiddeld +/- 40 liter) te voorzien. Zowel zieke koeien als sommige verse koeien komen hiervoor in aanmerking. Door de pens met vocht te vullen, vaak in combinatie met drenchmiddelen, wordt de werking van de pens gestimuleerd (en hiermee de eetlust) en kunnen we de vochtbalans herstellen. Met een specifiek hulpstuk kunnen wij sinds afgelopen jaar ook transfauneren (pensvloeistof van een gezonde koe naar een zieke koe overbrengen) bij specifieke koeien.
Denkt u erover na om zelf een drenchpomp aan te schaffen? Stel uw vragen gerust aan een van onze dierenartsen. Als u via ons een SELEKT drenchpomp aanschaft:

  • Heeft u een veilige en duurzame drenchpomp met fabrieksgarantie op alle onderdelen behalve de drenchslang
  • Zullen wij u kosteloos begeleiden zodat u zich vertrouwd voelt om uw koeien veilig te drenchen
  • Adviseren wij u welke koeien in aanmerking komen om te drenchen en welke drenchpoeders u hierbij inzet
  • Krijgt uw SELEKT-pomp jaarlijks kosteloos een onderhoudsbeurt vanuit de fabrikant

Medicatie, wat is er anders?

Nuflor en Resflor gaan uit de handel. Hiervoor in de plaats komt het zeer vergelijkbare middel Zeleris. Zeleris bevat florfenicol (hetzelfde antibioticum als in Nuflor en Resflor) en meloxicam (koortsremmer/pijnstiller). Dosering is éénmalig 1 ml / 10 kg subcutane injectie.
 

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.