Nieuwsbrief Augustus 2023

Ik ga op reis ...

... en vertrek daarom bij de Dierenzorggroep.

Zoals u mogelijk al heeft vernomen, ga ik de Dierenzorggroep per september verlaten. 
Dik een jaar rondlopen met een pittige blessure gaf tijd om na te denken over wat ik op dit moment echt graag zou willen doen. En dat is een lange en verre reis maken met mijn vriendin. Over een paar maanden zullen wij huis en haard verlaten en de wijde wereld intrekken voor een groot avontuur.
Via deze weg wil ik alle vee- en hobbyhouders, maar ook zeker de collega’s bedanken voor de samenwerking.
’t Ga jullie goed en wellicht tot ziens!
Groetjes
Lianne

Voorkom uitval door klauwproblemen

Ter voorkoming van klauwproblemen is het belangrijk om aandacht te besteden aan een schone stalvloer en ligboxen, preventieve klauwverzorging, een uitgebalanceerd rantsoen, een goede lichaamsconditie en fokkerij.

Ondanks preventieve maatregelen om klauwproblemen te voorkomen, kan het zijn dat een koe kreupel blijft lopen door een chronische aandoening zoals een tyloom of teenpuntnecrose.

We spreken van een tyloom als er een woekering/uitstulping van de tussenklauwhuid ontstaat, een soort 'derde teen'. Klauwbekappers halen deze tylomen regelmatig weg, maar omdat dit enkel aan de oppervlakte gebeurd, keren de klachten snel terug. Gelukkig is er ook een definitieve behandeling mogelijk. Bij deze operatie zullen we onder lokale verdoving het tyloom én het achterliggende vetkussen verwijderen. Om dit veilig en goed te kunnen doen hebben we een bekapbox nodig. Het optimale moment hiervoor is vlak voor de droogstand.

We spreken van teenpunt necrose als een ontsteking het klauwbot aantast ter hoogte van de teenpunt waardoor het bot zelfs afsterft. In een vroeg stadium kan hiervoor een non-operatieve behandeling worden ingesteld door de dierenarts. In een later stadium zou een (gedeeltelijke) klauwamputatie uitgevoerd kunnen worden. Hierbij wordt er met behulp van een lokale verdoving een klauwhelft verwijderd. Om dit veilig en goed te kunnen doen hebben we een bekapbox nodig.

Mocht u last hebben van klauwproblemen, neem gerust contact op met de praktijk of uw dierenarts voor meer informatie.

Homeopathische middelen

De producten pyrogenium, immulon injectie/oraal en coffea praeparata hebben in oktober 2020 een RegNL nummer ontvangen, dit betekend dat ze verkocht worden als diergeneesmiddel. En daarom enkel verkrijgbaar zijn bij dierenartspraktijken. Vanaf heden zijn de producten daarom bij ons als praktijk te bestellen, let wel op we hebben deze producten niet op voorraad, bel dus ruim van te voren naar de praktijk zodat het besteld kan worden. Hieronder volgt een korte uitleg over de producten.

  • Pyrogenium is een injectievloeistof voor rund, paard, varken, schaap en geit. Het wordt ingezet bij bijvoorbeeld koorts en verminderde weerstand door een lokale ontsteking.
  • Immulon (injectie/oraal) is een middel dat gebruikt kan worden bij rund, paard, varken, schaap en geit. Het is geregistreerd voor dieren ter harmonisering van het metabole en sensorische systeem bij pasgeboren kalveren. Het kan dan ook ingezet worden bij dieren met diarree of luchtwegproblemen.
  • Coffea Praeparata is een oplossing voor oraal gebruik. Het kan bij rund, paard, varken, schaap en geit gebruikt worden. Ook dit wordt ingezet ter harmonisering van het metabole en sensorische systeem. Het wordt dan ook gebruikt bij kalveren met diarree of luchtwegproblemen. Daarnaast kan het ingezet worden bij koorts, doorbloedingsstoornissen, afgenomen eet – zuigbehoefte en verstoring van het maagdarmkanaal.

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.