Nieuwsbrief mei 2020

Melkmonsters afnemen en inleveren

Zoals in de vorige nieuwbrief besproken is, hebben we binnen onze praktijk de mogelijkheid om naast het bacteriologisch onderzoek ook te bepalen waar de bacterie gevoelig voor is. Door het uitvoeren van een gevoeligheidsbepaling bouwt men bedrijfsgeschiedenis op en kan men bepalen waarmee er (in de toekomst) het best behandeld kan worden bij een vergelijkbaar geval.

Melkmonsters worden het liefst vers onderzocht: na invriezen is er namelijk een reële kans dat bacteriën doodgaan en er dus niet meer achterhaald kan worden wat de veroorzaker is. Op de praktijk worden monsters nadat ze vers zijn ingezet alsnog ingevroren en zo nodig ingezet, zodat bacteriën die zich verstoppen in cellen ook te kweken zijn.

Het is belangrijk om een zo schoon mogelijk monster in te leveren, dit verlaagd namelijk de kans op besmettingen van de melk met bacteriën die op de speenhuid aanwezig zijn. Let op de volgende punten bij het nemen van een melkmonster:

1. Noteer datum, koenummer en kwartier van de koe met een watervaste stift op het melkmonsterbuisje.

2. Maak de uier en speen schoon met een doek/wegwerppapier.

3. Melk minimaal 3 stralen weg.

4. Ontsmet de speenpunt met een alcoholdoekje en melk nogmaals 3 stralen weg.

5. Neem het melkbuisje tussen duim en wijsvinger, duw het dopje van het buisje af, en zorg ervoor dat u de binnenkant van de dop niet raakt.

6. Houdt het buisje schuin en zorg dat het openstaande dopje voorkomt dat er vervuiling in de buis terecht komt. Melk het buisje voor driekwart vol.

7. Bewaar het monster in de koelkast (maximaal 2 dagen).

Bij het inleveren van een melkmonster is het belangrijk voor ons om de achtergrond te weten van de koe. Enkele punten die van belang zijn om te weten voor het inzetten van een melkmonster.

  • Betreft het een klinische mastitis of een hoog celgetal koe.
  • Is de koe al eerder behandeld, of is de behandeling gestart na het afnemen van het melkmonster, zo ja waarmee is/wordt behandeld.
  • Is het melkmonster ingevroren geweest.
  • Geef deze informatie aan ons door of schrijf het op een briefje bij het inleveren van het monster.

Indien u het melkmonster inlevert op een dinsdagmorgen (dus voor 12 u) ontvangt u 10% korting op het bacteriologisch onderzoek. Daarnaast ontvangt u bij het tegelijk inleveren van 5 of meer monsters ook 10% korting op het bacteriologisch onderzoek. Kosten van het bacteriologisch onderzoek inclusief gevoeligheidsbepaling zijn vanaf 1 juni 2020, €20 excl. btw.

De uitslag van het melkmonster ontvangt u binnen 2 tot 4 dagen na inzetten van het monster (afhankelijk van de vervolgonderzoeken die worden uitgevoerd), de uitslag verschijnt in de portal onder het kopje ‘labuitslagen’. Daarnaast krijgt u een sms-bericht of belletje dat de uitslag in de portal te vinden is.

Update COVID-19

Wegens de versoepeling van de RIVM richtlijnen omtrent COVID-19 en het nemen van een aantal hygiëne maatregelen, hebben we besloten dat:

  • De voordeur en de balie weer open zijn tijdens kantooruren van 8.00 tot 17.00 uur. Medicijnen kunnen weer worden besteld en afgehaald bij de balie. We houden ons wel aan de RIVM richtlijnen en vragen maximaal één persoon per familie of bedrijf binnen te komen en tevens de 1,5 meter afstand regel te hanteren.
  • Wij vragen u om bij het doorgeven van visites te melden als u of andere gezinsleden koorts of luchtwegklachten hebben. Meld het zodat we gepaste maatregelen kunnen nemen.
  • Verder proberen we weer zoveel mogelijk dezelfde service te verlenen als voor de COVID-19 epidemie, natuurlijk met inachtneming van de 1,5 meter regel.
  • Koffie drinken bij jullie veehouders is ook weer mogelijk, mits 1,5 meter afstand kan worden aangehouden.

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.