Nieuwsbrief mei 2021

Help, mijn koe heeft een tyloom!

Ter voorkoming van klauwproblemen is het belangrijk om aandacht te besteden aan een schone stalvloer en ligboxen, preventieve klauwverzorging, een uitgebalanceerd rantsoen, een goede lichaamsconditie en fokkerij.

Ondanks de preventieve maatregelen kan het zijn dat u een koe kreupel blijft lopen. Een tyloom kan hier de oorzaak van zijn. We spreken van een tyloom als er een woekering/uitstulping van de tussenklauwhuid ontstaat, een soort 'derde teen'. Klauwbekappers halen deze tylomen regelmatig weg, maar omdat dit enkel aan de oppervlakte gebeurd, keren de klachten snel terug.

Gelukkig is er ook een afdoende behandeling mogelijk: een tyloom verwijderende operatie. We zullen met behulp van lokale verdoving het tyloom inclusief het achterliggende vetkussen verwijderen. Om dit veilig en goed te kunnen doen hebben we een bekapbox nodig. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Mocht u bij uw koeien last hebben van een tyloom of andere klauwproblemen, neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

Myiasis bij uw schapen

Myiasis is voor schapenhouders een gevreesde aandoening. De vlieg, Lucillia Sericata, komt af op open wonden of vieze wol. De vlieg is overwegend actief in de periode van april tot en met oktober. De vlieg legt eitjes in de wol die zich binnen twee dagen ontwikkelen tot larven. Als de larven ontwikkeld zijn, richten zij binnen enkele uren beschadigingen aan de huid aan. De maden voeden zich met vrijgekomen weefselvocht, huid en onderliggend weefsel, waardoor ernstige wonden kunnen ontstaan.

Maatregelen die myiasis kunnen voorkomen zijn:

  • Zorg dat er geen schapen zijn met een vuile kont:
    - Voorkom diarree die voor bevuiling van achterhand zorgt
    - Scheren van schapen
  • Schapen beschermen met een preventief middel zoals Clik Pour-On®. Dit middel geeft de langste preventieve bescherming tegen myiasis (16 weken): indien u in juni behandelt, gaat het een bescherming tot en met oktober.
  • Fokkerij: het ene schaap is gevoeliger voor myiasis dan het andere. Overweeg dus om dieren die myiasis hebben gehad niet verder te gebruiken voor de fokkerij.

LET OP! Als schapen myiasis hebben, is Neocidol het enige middel waarmee de schapen behandeld kunnen worden. Belangrijk hierbij is dat de wol rondom de plek wordt weggeknipt en dat het schaap volledig natgemaakt wordt bij het wassen. Ook Neocidol heeft een preventieve werking, maar door de aanzienlijk kortere duur (6 weken) is het middel hiervoor duidelijk minder geschikt.

Hoe neem ik een melkmonster?

Om jullie nog beter van dienst te kunnen zijn, willen wij u graag advies geven over het nemen van een melkmonster.

Het belangrijkste is om het monster zo steriel mogelijk te nemen. Dit om te voorkomen dat er een mengflora  groeit. We zullen stap voor stap uitleggen hoe u het beste een monster kunt nemen.

Stappenplan monstername:

  1. Zorg dat u een steriel melkmonsterbuisje bij de hand hebt (zie foto)
  2. Gebruik voor elke monstername een nieuw melkbuisje
  3. Maak het uier en de speen van het desbetreffende kwartier goed schoon met een doek
  4. Maak daarna enkel het slotgat van de speen schoon met een alcoholdoekje (niet uitvouwen)
  5. Straal minimaal drie keer voor
  6. Bij monstername het melkbuisje schuin houden, zodat je voorkomt dat er via de openstaande dop vervuiling in het buisje komt. Melk het melkbuisje driekwart vol.
  7. Bewaar het monster in de koelkast of eventueel in de vriezer.

Bij het inleveren van de melkmonsters ontvangen wij graag onderstaande gegevens, om u advies op maat te kunnen geven:

  1. Nummer van de koe en betreffende kwartier (zet dit met een watervaste stift op de dop van het melkbuisje).
  2. Is het monster vers of ingevroren.
  3. Betreft het een klinische uierontsteking (vlokjes, koorts, ziek) of een hoog celgetal koe?
  4. Middel waarmee het kwartier eventueel behandeld is.

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.