Nieuwsbrief november 2020

Tijdelijke sluiting van het pand

Helaas is het pand deze week gesloten i.v.m verplichte quarantaine van één van onze medewerkers. Via 0183 - 582 939 zijn wij gewoon te bereiken voor het maken van een afspraak en het bestellen van medicijnen. De dierenartsen rijden wel gewoon rond voor alle visites.

Medicijnen zijn dagelijks tussen 16u en 17u op te halen in de hal van de praktijk of staan voor u klaar in de kasten van Hoornaar en Leerdam (na 18u).

Excuses voor het ongemak!

Nieuws uit het lab

Afgelopen jaar hebben we ons lab naar een hoger niveau getild om u als veehouder beter van dienst te kunnen zijn. Het is leuk om te merken dat veel veehouders dit waarderen en de toegevoegde waarde van o.a. de gevoeligheidsbepaling zien! We delen dan ook graag alvast enkele plannen voor komend jaar met u:

MEX@lab

Op dit moment krijgt u de melkuitslagen per mail en via de portal van ons managementsysteem Animana. Om ook de verslaglegging te professionaliseren en de gegevens uit het lab te kunnen analyseren gaan wij eind 2020 / begin 2021 over naar Mex@lab. De uitslagen zullen, zoals u gewend bent, ook in de portal binnen Animana worden gezet.

'Onder de twee is oké'

Uierontsteking is een van de belangrijkste aandoeningen op melkveebedrijven. De aandoening is een behoorlijke kostenpost en geeft veel ergernis bij veehouders. In samenwerking met Zoetis willen wij komend jaar van start gaan met het project ‘onder de twee is oké’. Zo willen wij u graag ondersteunen om toe te werken naar minder uierontsteking op uw bedrijf. Wilt u samen met ons werken aan de uiergezondheid op uw bedrijf? Dan kunt u dit aangeven bij uw dierenarts. Houd daarnaast de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie en de start van het project.

KoeAlert

Het KoeAlert geeft inzicht in het herkennen van attentiekoeien. Minimaal één keer per jaar beoordeelt de dierenarts het proces van herkennen van attentiekoeien en het uithouden van melk. In meerdere opzichten lijkt het KoeAlert op het PBB van vroeger. 

Voor het KoeAlert dient u zich als melkveehouder aan te melden, en een dierenartsenpraktijk te selecteren. In onderstaand stappenschema staat hoe u dit kunt doen.

Voor Friesland Campina veehouders:

1. Log in op melkweb/Z-net.
2. Ga naar ‘Menu’, en klik op ‘externe links’.
3. Selecteer ‘Koekompas en KoeAlert’, u komt automatisch op de keuzepagina van koekompas en koeAlert.

Voor overige veehouders:

1a. U gaat naar Z-net.
1b. Ga naar ‘Mijn Z-net’, en klik op ‘Mijn Koekompas/KoeAlert Zuivelplatform’.
1c. U komt automatisch op de keuzepagina van koekompas en koeAlert.

2. Ga naar KoeAlert.

3. Selecteer de dierenartspraktijk met behulp van de button ‘Selecteer een Dierenartsenpraktijk’.

4a. Wij zijn te vinden onder de naam ‘Dierenzorggroep Lek en Linge’ ( Vianen).
4b. Vink, als u akkoord gaat met de voorwaarden, het vakje aan.
4c. U heeft nu de dierenartsenpraktijk geselecteerd, mocht u de verkeerde praktijk hebben aangevinkt kunt u deze verwijderen met de knop ‘Verwijder Dierenartsenpraktijk’.

5. Vervolgens hoeft u niets meer te doen, en kunt u uitloggen. Op deze website kunt u later de KoeAlert rapportages in zien.

6. Neem contact op met de dierenartsenpraktijk om het KoeAlert uit te laten voeren, eventueel tezamen met een bedrijfsbegeleiding of zieke koe.

Afscheid van onze koerier Hans

Helaas gaat koerier Hans ons verlaten, 19 december is zijn laatste werkdag. Hij gaat van zijn pensioen genieten. De bezorging van de medicijnen op vrijdag is een service waarvan veel gebruik wordt gemaakt. We willen dit dus graag in stand houden en gaan op zoek naar een vervanger. In de tussentijd zullen de dierenartsen zelf de medicijnen rondbrengen op vrijdag. Willen jullie met ons meedenken en de bestellingen uiterlijk donderdagmiddag doorgeven? Zo kunnen wij vrijdag de medicijnen op onze route meenemen. Alvast bedankt!

Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.