Nieuwsbrief November 2022

Terugblik op de Fokveedag

Wij kijken terug op een geslaagde Fokveedag 2022. Het was ontzettend leuk om iedereen weer eens te spreken en te zien.

De winnaars van de prijsvraag zijn ondertussen ook al bekend, de juiste hoeveelheid is 486ml per pompslag:

 • 1e prijs: Jesse van Hoorne met 493ml 
 • 2e prijs: Daniel van Hoorne met 499ml 

Leverbot bij uw melkveekoppel

Leverbot wordt veroorzaakt door de parasiet Fasciola hepatica. Koeien krijgen last van algemene verschijnselen, zoals verminderde eetlust en verminderde melkgift. In het najaar is er het grootste risico op een leverbotinfectie. Er kan sprake zijn van acute leverbot of chronische leverbot. 

Er kan vastgesteld worden of dieren chronisch besmet is met leverbot door tankmelkonderzoek op antistoffen, bloedonderzoek op antistoffen of door mestonderzoek. Belangrijk is dat u op het juiste moment het juiste onderzoek uitvoert om een goed beeld te krijgen van de mogelijke besmetting met leverbot.

 • Mestonderzoek bij uw melkvee: januari en februari  
  vanaf 10 tot 12 weken na opname van besmettelijke cystes komen leverboteieren voor in de mest. 
 • Bloedonderzoek bij jongvee: na de eerste weidegang  
  Vanaf 4 weken na opname van besmettelijke cysten kunnen antistoffen aangetoond worden. Let op: infecties van voorgaande jaren kunnen ook verhoogde antistoffen geven. Daarom is het advies om dit onderzoek enkel uit te voeren bij dieren die voor het eerst buiten hebben gelopen. 
 • Tankmelk onderzoek: eind oktober heeft u hiervan de uitslag gekregen 
  Ook hiervoor geldt dat oude infecties een positieve tankuitslag kunnen geven. Bij twijfel kunt u mestonderzoek laten doen in januari en februari. Op van deze uitslagen beslist u of u het komende jaar in de droogstand gaat behandelen. 
  • Uiteraard denken wij graag met u mee welke diagnostiek op uw bedrijf passend is en helpen we u aan de hand van de uitslagen van de onderzoeken om een behandelplan op te stellen.

   Samenwerking in de dienst, wat verandert er voor u?

   Vanaf januari 2023 gaan we samen met de buurtpraktijk in Meerkerk de diensten doen. Bart en Marline zijn de dierenartsen die u tijdens diensturen aan de lijn kunt krijgen naast de bekende gezichten uit Hoornaar. We zijn met hen in nauw overleg, zodat (be)handelingen verlopen zoals u dat van de eigen dierenartsen gewend bent. In het voorjaar, wanneer de diensten drukker zijn, zullen we komend jaar met twee dierenartsen dienst doen. Zo zorgen we ervoor dat u net zo snel geholpen wordt als nu het geval is! 

     

   Bart Jansen en Marline van Mil

   Donderdagmiddag 17-11 praktijk gesloten

   Wegens een cursusmiddag met het team is de praktijk gesloten op: 

   Donderdag 17 november 

   Voor spoed kunt u bellen naar de praktijk en zult u onze buurtcollega Albert Folmer aan de telefoon krijgen.  

   Wij horen graag van jullie. Heeft u vragen, foto's, verhalen of andere suggesties voor de nieuwsbrief, stuur deze naar hoornaar@dierenzorggroep.nl.