Tips & Tricks

Tips & Tricks: koeien zelf veilig drenchen

Drenchen wordt de laatste jaren steeds populairder. Wekelijks drenchen wij zieke koeien tijdens onze visites en steeds meer veehouders kiezen ervoor om ook zelf de koeien te drenchen.

Drenchen is een methode om koeien oraal van een flinke hoeveelheid vocht (gemiddeld +/- 40 liter) te voorzien. Zowel zieke koeien als verse koeien komen hiervoor in aanmerking. Door de pens met vocht te vullen, vaak in combinatie met onder andere drenchpoeders en/of Glycerol plus, wordt de werking van de pens gestimuleerd en kunnen we pensverzuring, kalfziekte en slepende melkziekte tegen gaan. Verder kan een vochttekort hersteld worden bij verse koeien, downer koeien, recent geopereerde koeien of bij een bloeding of diarree. Kortom, er zijn talrijke indicaties om een koe te drenchen.

Maar hoe weet je precies of de drench slang in het juiste keelgat zit en je niet per abuis het water in de longen laat lopen? Bij deze 5 handige richtlijnen om het drenchen vlot en veilig te laten verlopen.

De 5 gouden richtlijnen om veilig te drenchen

1) Leer van elkaar
Hoe makkelijk het ook lijkt, kijk de eerste keer met iemand mee en vraag om uitleg en advies. Is er niemand die het kan uitleggen neem gerust contact op met de praktijk of vraag tijdens een eerstvolgende visite voor een demonstratie.

2) Neem je tijd
Drenchen is vrij eenvoudig om te doen, maar heeft serieuze consequenties indien het verkeerd verloopt. Begin er pas aan wanneer je genoeg tijd hebt en er iemand een handje kan helpen indien nodig. Sommige soorten drenchslagen kunnen in de neus vastgezet worden waardoor het systeem door 1 persoon gebruikt kan worden, maar veel oudere soorten vergen nog twee paar handen.

3) Een goede fixatie is het halve werk
Dit betekent niet per sé dat de koe volledig klem gezet wordt, integendeel vaak blijven de koeien rustiger als de kop iets losser blijft. Het voerhek is zodoende een ideale plaats om te drenchen. Indien de koe toch moeilijk doet kun je de kop met een halster fixeren. Afhankelijk van de mogelijkheden in de stal trek je de kop iets naar voren of naar rechts, maar nooit omhoog. Een koe met de hals gestrekt kan moeilijker slikken. Als de koe niet kan slikken komt de slang in de luchtwegen terecht.

4) Niet 100% zeker ? Niet drenchen...
Nooit beginnen indien je twijfelt. Breng de slang weer naar buiten en begin rustig overnieuw. Zie hieronder een lijst met aandachtspunten en manieren waarop je jezelf kan controleren of de slang juist geplaatst is. 

In de slokdarm

  • Bij het inbrengen van de slang kun je het uiteinde in de nek naar beneden zien gaan. Dit kan je enkel aan de linkerkant van de hals zien, en als je dit ziet weet je dat de drench goed zit.
    Schuif de slang +/- 1,5 meter naar binnen en indien mogelijk zet het systeem "op slot" zodat de slang tijdens het drenchen vast zit.
  • Er kan door de slang gas uit de pens ontsnappen. Dit kun je in de slang horen en/of ruiken aan de herkenbare pens geur ·

In de luchtpijp:

  • Je ziet geen uiteinde aan de linkerzijde van de hals naar beneden afdalen
  • De koe begint te hoesten, maar dit komt niet altijd voor!
  • Er komt ritmisch lucht uit de slang in hetzelfde ritme als de ademhaling

5) Klaarmaken voor volgend gebruik
Goed alle vloeistof uit de slang leeg pompen zodat deze niet in de longen kanlopen en rustig de slang verwijderen. Pas hierna de neusklem losmaken en het mondstuk verwijderen. Een drenchslang waar een koe op kauwt kan snel kapot gaan. Kleine gaten zijn al voldoende om bij een volgende drench sessie alsnog vocht in de luchtwegen te brengen met een mogelijke longontsteking tot gevolg. Spoel de drench goed door, en zo nodig kan de drench meteen weer voor de volgende koe gebruikt worden.